COVID-19

Подходящата застраховка за пътуване повече от всякога трябва да е на ваше разположение!
Актуализирахме нашите специални оферти, важната информация, съветите и триковете за безопасно пътуване.

COVID-19 промени трайно начина, по който пътуваме. Извънредните ситуации изискват специално застрахователно покритие, поради което разширихме нашите застрахователни покрития във връзка със заболявания и събития свързани с COVID-19.

Адаптирахме нашите оферти към вашите нужди, за да имате възможност да резервирате и осъществите пътуването си без притеснения дори по време на пандемия, както и за да имате възможността да го отмените при възникнали спешни ситуации , непредвидими събития касаещи вашето здраве и гарантиране на вашата безопасност.

Напълно обновена защита: предлагаме застрахователна защита за дестинации с издадено валидно предупреждение за пътуване, за да ви предпазим максимално. По този начин ние издигаме защитата при пътуване на следващо ниво и осигуряваме пътуващите дори в тези несигурни времена на пандемия.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

Правилата за влизане в отделните страни варират и могат да се променят ежедневно. Подробна информация за предупрежденията за пътуване в отделните страни винаги можете да намерите на уебсайта на Министерство на външните работи. За някои туристически дестинации е необходима електронна регистрация преди влизане в страната.

Моля, имайте предвид също, че за обратното пътуване до България евентуално важат различни правила за влизане, в зависимост от страната от която пътувате. Тези правила може да откриете на уебсайта на Министерство на външните работи.

Забележка при пътуване със самолет: За индивидуални полети е възможно да се изисква доказателство за отрицателен PCR тест въпреки налична ваксинация или доказано преболедуване. Моля, свържете се с Вашата авиокомпания преди заминаване.

 

 • Вземете си FFP2 маски или маски за лице (включително достатъчно резервни такива)
 • Вземете със себе си бързи тестове и дезинфектанти (обърнете внимание на ограничението от 100 ml за течности, когато пътувате със самолет)
 • Опаковайте комплекта си за първа помощ и проверете срока на годност на лекарството си, преди да тръгнете, не забравяйте термометър
 • Резервирайте апартамент вместо голям хотел, за да избегнете струпването на много хора на закрито
 • Използвайте велосипеди под наем на място вместо пълни автобуси или таксита
 • Активирайте Вашия зелен сертификат, вземете картата си за ваксинация със себе си и имайте готови цифрови копия (на всички важни идентификационни номера)
 • Речник за пътуване: използвайте приложение, запазете го онлайн или потърсете най-важните термини - особено медицински термини
 • Информирайте се предварително за правилата свързани с COVID-19 в дестинацията до която пътувате, като например попитате Вашата туристическа агенция или директно в резервираното място за настаняване. Проверете уебсайта на Външното Министерство
 • Не забравяйте: ако е необходимо, попълнете формуляр (ако такъв се изисква) преди връщането ви в България

За да можем да Ви предоставим възможно най-добрата защита при планирането на вашето пътуване, ние включихме покритие за COVID-19 при отмяна на пътуване и при медицински разноски в чужбина в нашите застрахователни условия. Тук ще намерите най-важната информация за покритието.

Защита от COVID-19 преди пътуването: Покритие при анулиране

Всеки застрахован, който се разболее от COVID-19 или е поставен под задължителна карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано си пътуване, ще бъде обещетен от застрахователната компания по същия начин, както при отмяна на пътуване поради всяко друго възникнало сериозно заболяване.

По същия начин заболяването на съпруг/роднина, който не пътува с вас, се счита за причина за отмяна на пътуване, ако лицето е в животозастрашаващо състояние вследствие на COVID-19 и се нуждае от интензивни медицински грижи в болницата.

Защита от COVID-19 по време на пътуването: медицинско покритие, включително прекъсване на пътуването и допълнително обратно пътуване до родината

Всеки, който се разболее от COVID-19 (Корона вирус) по време на пътуване, получава пълна медицинска защита като част от медицинската застраховка, включена в пакета. Това включва денонощна помощ, както и покриване на разходите за медицински услуги.

Прекъсването на пътуването, евентуално допълнително обратно пътуване и наложена лична карантина в чужбина също се покриват в случай на COVID-19. Това важи и за предполагаем случай на инфекция с коронавирус. Предпоставка за предоставяне на това покритие е спазването от страна на застрахованото лице на всички официално предписани мерки.

Ще помогнем за връщането в родината и ще възстановим разходите за прекъсване на пътуването, в случай че съпругът или близък роднина у дома се разболеят от COVID-19 и са в животозастрашаващо състояние. Това включва такси за презаверяване и неустойки за неизползвани туристически услуги.

Застраховката също покрива разходите за закъсняло връщане, ако на пътуващото лице бъде отказано качване на борда поради подозрение за инфектиране с COVID-19.

Важна забележка: предупреждение за пътуване*, страх от пътуване и груба небрежност все още не се покриват от застраховката

В допълнение на това в нашата туристическа застраховка събитията свързани с пандемия и епидемия остават изброени като изключени събития в общите условия. Например, ако организатор отмени пътуване поради COVID-19, това събитие остава изключено от застрахователното покритие.

По същия начин не се покриват:

 • Страх от пътуване
 • отказ или неспазване на правилата и изискванията в дестинацията на пътуването
 • груба небрежност и умишлена инфекция с COVID-19
 • Пътуване до страни/райони, за които има издадено предупреждение за пътуване (най-високо на предупреждение)*
Повече въпроси и отговори във връзка с нашите туристически застраховки можете да намерите тук.