Мексико, Юкатан изглед към Тулум
Пътеводител

Юкатан: По следите на маите 

Viva la Vida! Открийте мексиканския полуостров Юкатан безгрижно!
Пъстри, разнообразни и невероятни впечатления събуждат чистата радост от живота във всеки посетител! Между Тихия океан и Карибско море, централноамериканската държава предлага мечтани плажове, буйни тропически гори, пустини и храмове на маите. Очарованието на нещата се крие в различните региони, но популярният полуостров Юкатан особено заслужава да се види.

Нашите съвети за пътуване и подходящи оферти могат да Ви помогнат да опознаете тази великолепна страна безгрижно и добре застраховани при следващото си приключение!
Поради топлия климат, Мексико е идеално място за пътуване и къпане през цялата година! На любителите на слънцето особено препоръчваме сухия сезон, който привлича с цели 30 градуса по Целзий. Дъждовният сезон между юни и ноември носи със себе си сезона на ураганите. Въпреки че бурите за щастие са редки, рискът е най-висок между август и октомври.

Полуостров Юкатан, разположен в югоизточната част на страната, привлича много посетители всяка година. Нищо чудно - за любителите на пътешествията тук се отваря фантастичен свят от мистични места на маите, сеноти и плажове с палми!

Внимание за къпещите се русалки и феновете на гмуркането с шнорхел: полуостров Юкатан е известен със своята впечатляваща мрежа от сеноти, някои от които са свързани под земята. Плискайте се, гмуркайте се и се чудете на тези подводни пещери и подземни водни пътища - едно незабравимо изживяване, което е очаровало маите. За тях сенотите са били свещени места, които често са били използвани като места за религиозни жертвоприношения.

  1. Sistema Sac Actun е с 369 километра най-дългата подводна пещерна система в света и определено си заслужава да бъде посетена. Тук можете да се гмуркате с шнорхел между сталактити и сталагмити в пещера, която е скрита в тропическата гора! Внимание: Това приказно място може да бъде разгледано само с водач.
  2. Популярният Cenote dos Ojos близо до Тулум означава "две очи" и е разделен на два района: Първата част предлага идеални условия за гмуркане с шнорхел, докато втората част е особено подходяща за гмуркане, тъй като приключенците тук ще намерят дълбочина на водата до 118 метра.

  3. Една от най-красивите дупки в земята е тази открита карстова пещера, която омагьосва своите посетители с изумрудено зелена вода, няколко метра дълги пълзящи растения и разбиваща се слънчева светлина: Това е Ik Kil. Недалеч от известното място на маите Chichén Itzá можете да скочите в прохладната вода и в един привидно различен свят: Ако се оставите да се носите по водата, можете да видите небето през срутения покрив на 27-метровия таван на пещерата. И въпреки че водата е кристално чиста, не можете да видите дъното, защото под повърхността на водата има още 40 метра дълбочина.
Акцент от всяко пътуване до Мексико са археологическите обекти на маите. Могъщата древна цивилизация в средата на тропическите гори съществува от 2000 години и все още очарова и озадачава днес. Тя е известна на повечето хора със своя слънчев календар, писмеността и изключително сложните градски структури.

Една от най-впечатляващите руини и главни забележителности в Мексико е Чичен Ица. Сгушена в тучната зелена джунгла на северен Юкатан, тя е едно от новите чудеса на света, което Ви потапя в културата на маите. В допълнение към приказните забележителности, като Храма на 1000-те колони или Храма на войните, пирамидата на Кукулкан, която е кръстена на божеството на прераждането, е особено забележителна!

Съвсем близо до Чичен Ица, на карибския бряг се намира Тулум. Някога е било рибарско селище, а днес е оживен град и туристически магнит. В допълнение към своя оживен нощен живот и интересна артистична общност, Тулум е известен и обичан и със своята вкусна кухня.

Наследството на културата на маите е отразено и в гастрономическите традиции на Юкатан. Насладете се на невероятни ястия като примерно „Sopa de Lima“, приготвенa със сок от лайм, или пикантни ястия със свинско като „Cochinita Pibil“.

Това, което е особено забележително за Тулум, е местоположението на спиращите дъха места на маите: Руините са необичайно разположени точно до красивия пясъчен плаж и неговите карибски вълни. Тук, на така наречената Ривиера Мая, както плажуващите, така и почитателите на културата могат да се насладят на невероятно приключение!

Разположен също на Ривиера Мая, морският курорт Акумал все още лети под радара на туризма. Неговият тих и фин пясъчен плаж се използва от костенурки като място за гнездене. Следователно малкият крайбрежен град е един от най-добрите региони за любителите на гмуркането с шнорхел, за да се възхищават на животните под водата!

Един остров, който кара сърцата на гмуркачите да бият по-бързо, е Isla Mujeres. Само на няколко километра от брега на Канкун в Карибско море има множество места за гмуркане с шнорхел и за гмуркане на коралови рифове. Изглежда невъзможно да не се влюбите в това карибско бижу с бели пясъчни плажове и кристално чисти вълни.

Фантастичен подводен свят може да се открие и на популярните места за гмуркане на Козумел. Както начинаещи, така и професионалисти могат да изследват един от най-големите бариерни рифове в света и дори да плуват с китови акули!

В допълнение към мечтаните плажове, храмове на маите, джунгли и сеноти, Юкатан предлага и някои градове, които си струва да видите! Туристическият магнит на Ривиера Мая е крайбрежният град Канкун. Той привлича посетители най-вече със световноизвестния си и красив плаж, който се простира на цели 23 километра.

  • Нашата препоръка: излезте от така наречената хотелска зона и навлезте в шума и суетата на Mercado 28, който е доминиран от цветни сувенири и регионални занаяти. По улиците на Playa del Carmen можете да разгледате отблизо техниката на свиване на пура.
Една от най-красивите дестинации е столицата на Юкатан: Мерида е място, където културата на маите все още има специално място. Следователно традиционните фестивали са специален спектакъл в този град. Световноизвестният празник Día de los Muertos се празнува тук несравнимо. Във всеки случай си струва да планирате този фестивал при пътуване.

Докато Хелоуин се празнува в други части на света в края на октомври, мексиканските местни жители се подготвят за завръщането на мъртвите от средата на месеца. Според легендата душите от отвъдното се връщат при своите близки и в замяна искат да им дадат легендарно посрещане. Дни преди фестивала на 31 октомври градът грее в море от оранжеви цветове. Ярко боядисани захарни черепи, сувенири и дарове върху богато украсени олтари и изобилие от любимите ястия на починалите красят улиците на Мерида и други мексикански градове и села!

Празникът на смъртта тук се празнува шумно, цветно и весело, защото завръщането на мъртвите дава само повод за радост. В процесия, напомняща за културата на маите, местните жители, маскирани като мъртви, цветно гримирани и в традиционни дрехи, се придвижват от гробището до центъра на града. Гражданите отварят портите си, продават домашно приготвена храна и приветстват всички купонджии. Цяла нощ се яде, празнува и пие и дори най-малките се гримират цветно.
  • Валута: 1 песо (MXN) = 100 сентаво
  • Времева разлика: 6 - 7h
  • Мрежово напрежение: 120 VAC, 60 Hertz, щепсел с лопатка или три щифта (изисква адаптер за контакт)
Българските граждани, притежаващи валидни паспорти, могат да влизат и пребивават на територията на Мексико като туристи без визи за срок до 180 дни. Моля прочетете актуалната информация преди отпътуване на страницата на МнВр.

Нивото на хигиена и на обществените медицински заведения в Мексико не отговарят на европейските стандарти. Тъй като не всички лекарства се предлагат навсякъде, препоръчително е да вземете със себе си собствен комплект за първа помощ. Не се препоръчва да приемате хапчета или лекарства, които се предлагат извън аптеките.

Тъй като ултравиолетовата радиация е много интензивна през летните месеци и на по-висока надморска височина, трябва да се внимава и да се осигури адекватен прием на течности и слънцезащита. Плодовете и зеленчуците трябва да бъдат само обелени или измити, а питейната чешмяна вода - само преварена.

Препоръчваме, приблизително 8 седмици преди пътуването да се консултирате с Вашия лекар относно препоръчителните ваксинации.

Адрес: Paseo de la Reforma 1990, Col. Lomas de Chapultepec, Del. Miguel Hidalgo, c.p.11000, Ciudad de México

Телефон: +52 55 5596 3283  + 5255 5596 3295

Дежурен мобилен телефон за връзка в извънработно време и в спешни случаи: (+52 1) 55 6064 5199  (044 55 6064 5199, когато се набира от стационарен телефон в Мексико и 55 6064 5199, когато се набира от мобилен телефон на мексикански мобилен оператор на територията на Мексико)

Работно време: По – Пт, 08.30 - 16.30 ч.

E-mailEmbassy.Mexico@mfa.bg

  • Моля, обърнете внимание, че местните условия могат да бъдат обект на краткосрочни промени и отклонения поради текущи събития и развития. Следователно Allianz Travel не поема отговорност за пълнотата на тази информация или за щети, които могат да произтекат от това.