Египетски пирамиди в Гизе

Египет: Тези 10 уникални преживявания могат да бъдат изпитани само тук!

Египет се намира в североизточната част на Африка и се счита за класическа сред ваканционните дестинации. Страната на Червено море привлича с пясъчни плажове с палми и хилядолетни културни обекти между митологията и човешката история, като пирамидите от Гиза. Но има и спиращи дъха открития, които можете да направите далеч от популярни туристически региони като Хургада или Шарм ел Шейх.

Независимо дали планирате круиз по река Нил, плажна ваканция на Червено море или друга дейност в Египет, ако искате да добавите малко повече приключения и вълнение към следващата си ваканция, ето 10-те най-добри изживявания, които можете да изпитате само в Египет!
Ароматни подправки и парфюми, ориенталски килими, медни съдове и златни бижута: В сърцето на историческия център на Кайро можете да се разходите из шума и суетата на базара Khan el-Khalili. От 1382 г. на чаршията има шумна търговия и пазарлък. Срамежливостта от пазарлък може бързо да бъде преодоляна, защото на над 900-те пазарни сергии със сигурност може да се намери нещо повече от един или друг автентичен сувенир.

В малкото градче Дахаб в залива Акаба се намира едно от най-красивите, но и най-опасните места за гмуркане в света: природното чудо "Blue hole" - "Синята дупка" -  привлича множество гмуркачи в мистичния подводен свят. Синята дупка всъщност е дупка в дъното на рифа край египетския бряг, с проход към открито море. Това явление се нарича "Sinkhole", в резултат на което Синята дупка пада вертикално на дълбочина до 115 метра.

Красотата на този причудлив подводен пейзаж спира дъха, но изкушава много неопитни гмуркачи към рисковани маневри в дълбините на Синята дупка, поради което придобива печална слава.

В древния град Едфу на западния бряг на Нил, древен египетски храмов комплекс впечатлява своите посетители. Храмът на Хор в Едфу се счита за един от най-добре запазените в Египет и е построен в чест на бога сокол, еквивалентен на гръцкия бог Аполон. Мощната входна порта на храма приковава погледа на посетителите отдалеч.

Нежни пустинни дюни, очарователен речен пейзаж и масивни гранитни скали: „Перлата на Нил“, град Асуан в Южен Египет се смята за туристически магнит заради приказната си красота. Храмът на Филе, могъщият язовир Асуан или островът на река Елефантина са само част от многото забележителности в района, които чакат да бъдат открити.

Разнообразие от музеи, джамии и църкви правят Асуан идеалната туристическа дестинация за тези, които искат да разберат по-добре историята на Египет. Защото, ако искате да опознаете съвременен Египет, първо трябва да опознаете древен Египет.

Пътуването до Сива е пътуване в друг свят. Оазисът Сива е близо до границата с Либия. В допълнение към живописните села и морето от финикови палми и маслинови горички, пустинният рай включва спираща дъха природна гледка: солените езера на Сивас.

При високите температури е много изкушаващо да скочите в тюркоазено чистата вода! Благодарение на високото съдържание на сол можете да се отпуснете и да се носите във водата, без да мръднете дори и един пръст.

Скрит между палмови дървета и само на шест километра от оазиса Сива се намира малък природен рай: остров Фатнас, понякога също Фатнис, известен още като "Fantasy Island" - „Островът на фантазиите“, привлича както местните, така и туристите да плуват. До това вълшебно място може да се стигне за няколко минути с велосипед от центъра на Сива или с "мерцедеса на Сива", една каруца с магаре!

  • Нашият съвет: подсладете посещението си със залез и една чаша чай със сироп от фурми! Играта на цветовете в пустинята е уникална в края на деня.

Планината на мъртвите "Gabal al-Mawta" стърчи от пейзажа като конусообразен варовиков хълм на около един километър северно от Сива. Вградените в него скални гробници датират от периода на 26-та древноегипетска династия до римско време. Стенописите украсяват гробниците в това мистично място, като тези в известната гробница на Сиамун.

Интересна е и недовършената гробница на крокодила, със стенопис изобразяващ речния бог Собек.

„Градът на дворците“ Луксор е разположен на завой на река Нил и е заобиколен от най-важните археологически обекти в страната. Долината на царете, където се намират гробниците на фараоните от Новото царство, или храмът  на кралица Хатшепсут карат сърцата на любителите на културата да бият по-бързо. От тук тръгват не само круизните кораби, но и балоните с горещ въздух. Полюбувайте се на гледките на Луксор от птичи поглед, докато изгревът хвърля магическа светлина върху храмовия комплекс.

Разбира се, посещението на най-важните забележителности на страната не трябва да се пропуска: Пирамидите в Гиза са единственото останало древно световно чудо и все още удивляват и до днес. Мощните структури са само на около петнадесет километра от центъра на Кайро. Хеопсовата пирамида е най-високата и известна пирамида в света.

  • Ако искате да разгледате вътрешността на пирамидите, нашият съвет: посетете пирамидата рано сутринта, тъй като входните билети са ограничени.
Не пропускайте разходка с лодка по една от най-дългите реки на земята! Нил, спасителната линия на Египет, е допринесла за развитието на висока култура в древен Египет. От двучасови разходки с лодка до многодневни речни круизи, всичко се предлага в столицата Кайро. Най-добрият начин да изследвате магическите водни пейзажи е по време на залез с фелука, традиционна египетска ветроходна лодка.
Най-добрият период за пътуване до Египет зависи до голяма степен от конкретната дестинация и планираните дейности. Пролетните и есенните месеци се считат за особено подходящи за пътувания до Долен Египет. С приятни температури около 25°C пътниците могат да посещават забележителностите безгрижно. По-ниски температури могат да се очакват през зимните месеци. Ако желаете круиз по Нил, зимните месеци от декември до февруари биха били препоръчителни. Плажната ваканция на Червено море може да се проведе през цялата година.
  • Валута: 1 египетска лира (EGP) = 100 пиастри (PT)
  • Часова разлика: CET + 1 час
  • Мрежово напрежение: 220 или 380 волта променлив ток, 50 херца
Нивото на хигиена на лечебните заведения в Египет е под европейското ниво. Тъй като не всички лекарства се предлагат навсякъде, препоръчително е да вземете със себе си собствен комплект за първа помощ. Не се препоръчва да приемате хапчета или лекарства, които се предлагат извън аптеките.

Тъй като ултравиолетовата радиация е много интензивна през летните месеци, трябва да се внимава и да се осигури достатъчен прием на течности и слънцезащита. Не трябва да се консумират плодове и зеленчуци, които не могат да се белят или мият. Водата от чешмата може да се пие само преварена.

Информирайте се за препоръчителни ваксинации! Около 8 седмици преди пътуването трябва да се консултирате с Вашия лекар относно препоръчителните ваксинации.

Адрес: 6, El Malek El Afdal Str. Zamalek, Cairo, Egypt

Тел.: +20 2 273 630 25; +20 2 273 660 77

Дежурен телефон в извънработно време: + 20 122 317 1991

Моля прочетете актуалната информация за Египет от МВнР!

  • Моля, обърнете внимание, че местните условия могат да бъдат обект на краткосрочни промени и отклонения поради текущи събития и развития. Следователно Алианц Травел не поема отговорност за пълнотата на тази информация или за щети, които могат да произтекат от това.
Застраховка при пътуване в чужбина, плаж с море и лодки

Моето пътуване БАЛАНС, КЛАСИК или ПРЕМИУМ

Застраховка с адекватни медицински покрития и висока степен на защита. Изберете между три пакета!

Застраховка при отмяна на пътуване, жена с раница в лодка

Моята отмяна на пътуване

Ако не можете да пътувате по непредвидими причини, разходите за анулация ще Ви бъдат възстановени.