Кубински ретро автомобил
Пътеводител

Куба: Перлата на Карибите

Най-добрите съвети за пътуване и оферти за ваканция на Карибите
Сгушен между Атлантическия океан и Карибско море, посетителите на най-големия остров в Карибите се намират пред невероятен фон, който е неповторим поради преобладаващото гостоприемство и радостта от живота. Куба е на челно място в списъка с желания на много любители на пътешествията, защото чарът на острова е различен от всяко друго място в света. Този колоритен скъпоценен камък предлага много повече от обичайните клишета за пури, салса и ром. Докоснете с пръстите си на белия пясъчен плаж, плискайте се във вълните на Карибите, обиколете през Хавана в ретро автомобил, задремвайте под сянката на кокосовите дървета или се разходете из великолепните колониални градове!

Подготвихме избрани акценти за Вас, за да можете да се насладите на Вашето пътуване до Куба безопасно и спокойно.
Климатът в Куба е тропически. Най-доброто време за пътуване до карибския остров е между ноември и април, когато е сухият сезон и времето е приятно топло и температурата не надвишава 28 градуса по Целзий - това е добра причина да празнувате Коледа под палми! От май до октомври преобладава дъжд.

Внимание! Сезонът на ураганите е през лятото: От юни до ноември се образуват тропически циклони в Карибите и над Атлантическия океан, които могат да засегнат континенталната част на Куба.
Плажове с палми, тюркоазено Карибско море и гъсти тропически гори примамват пътешестващите към Куба. Всеки, който стъпи на острова, си мисли, че е в рая. За да опознаете всичките му аспекти, препоръчваме обиколка с кола под наем!

Историята на страната на конфликти, робство и революция е отразена в духа на местните хора и архитектурата на градовете. Всичко тук изисква талант за импровизация, изкуството на оцеляването и прилив на "joie de vivre". Особено се откроява пулсиращата столица на Куба - Хавана: островният град очарова с испански колониални сгради, улична музика и стария град, който е обявен от ЮНЕСКО за културно наследство.

"Sloppy Joe's" се препоръчва за спирка за напитки и тапас. Тук писателят Ърнест Хемингуей черпи вдъхновение за своите книги и образователни материали за контрабандата на алкохол в допълнение към редица алкохолни интоксикации.

Световноизвестният бар "La Bodeguita del Medio" също си заслужава да се посети за коктейли - той е считан за родното място, макар и противоречиво, на мохито коктейла. Забавен факт: Ърнест Хемингуей също е  обичал да посещава този бар.

В южна Куба, в провинция Sancti Spiritus, „градът на робите“ Тринидад Ви позволява да пътувате назад във времето до колониалната епоха: между цветни къщи и калдъръмени улици, именията напомнят за богатството, създадено от роби. В близост до града е Долината на захарните мелници, която си заслужава да се види, или един от най-красивите плажове на юг, Плая дел Анкон.

Автентичният карибски привкус на кубинския уличен живот може да се намери в Сантяго де Куба. „Градът на музиката" се смята за люлката на кубинските музикални жанрове. Всяка вечер тук има музика и танци! И можете да вземете ферибот от Сантяго де Куба до прекрасния остров Кайо Гранма в югоизточна Куба.

Ако искате да следвате стъпките на Ернесто „Че“ Гевара, Санта Клара е мястото, където трябва да бъдете. Мемориалите тук почитат народния герой, помогнал до голяма степен на Куба с революцията.

В западна Куба се намира провинция Пинар дел Рио, където тютюневи плантации, карстови планини, пещери и една от основните забележителности на острова, долината Винялес, очароват любителите на природата.

Любителите на слънчеви бани са разглезени от избор, тъй като плажовете на Куба превъзхождат един друг, когато става въпрос за красота. Cayo Coco е особено впечатляващ и олицетворение на мечтания плаж. Разположен на остров Кубински Антили, търсачите на слънце могат да се отпуснат на финия пясък, който плавно се слива с тюркоазено-синята вода. На обща дължина от 20 километра ще намерите хотели и ресторанти, както и уединени плажове.

Нещата са по-спокойни на съседния на Кайо Коко -  остров Кайо Гилермо. Уединеният плаж Playa Pilar впечатлява с високи метър дюни, борови горички и идеални условия за гмуркане с шнорхел.

  • Нашият съвет: Опитайте омари на скара в бара на плажа!

Почитателите на туристическата инфраструктура и плажните барове ще се насладят на плажа Варадеро. Тук можете да плувате в топлите, кристално чисти води на Мексиканския залив и да релаксирате под палмите на перленобелия пясъчен плаж.

Ще откриете плаж с бял като пудра захар пясък и на остров Кайо Ларго дел Сур. Плажът привлича не само туристи, но и костенурки, които използват мекото дъно като места за гнездене. Между април и октомври можете да наблюдавате как животните заравят яйцата си в пясъка. Просто вълшебен природен спектакъл!

Бързо научаваш, че има само едно трудно нещо в Куба: пътуването обратно към къщи!

  • Валута: 1 Кубинско песо (CUP) = 100 сентавос
  • Часова разлика: CET -6 h
  • Мрежово напрежение: 110 / 220 волта / 60 херца, американски щепсели (изисква се адаптер) В хотели: 220 волта
  • Изисква се виза
  • Задължителна туристическа застраховка за визата
  • Предварителна регистрация на:  dviajeros.mitrans.gob.cu 
 Актуална  информация за виза и за предупреждения за пътуване можете да намерите на уебсайта на Министерство на външните работи на България.

Адрес: 5-taavenida№ 6407, esquinaa66, Miramar, Playa, CiudaddeLaHabana

Телефон: +53 7204 67 68 и +53 7204 67 59
Дежурен телефон извън работно време: +535 286 24 49
Работно време: понеделник-петък 08.30 - 17.00
Приемно време на консулската служба: понеделник-петък 09.30 - 12.30
E-mailEmbassy.Havana@mfa.bg
Websitewww.mfa.bg/embassies/kuba

  • Моля, обърнете внимание, че местните условия могат да бъдат обект на краткосрочни промени и отклонения поради текущи събития и развития. Следователно Allianz Travel не поема отговорност за пълнотата на тази информация или за щети, които могат да произтекат от това.