Изглед към морето в Хърватия
Почивка в Хърватия

Съвети и оферти за
почивка в Хърватия!

Кристално чисто море, маслинови горички, живописни крайбрежни села и специалитети на скара гарантират една незабравима почивка в Хърватия. Но не е нужно да жертвате последната си риза за късче от рая. Дори и с по-малък бюджет за пътуване, на красивата страна в източната част на Адриатика може да се насладите напълно - от Истрия през залива Кварнер до Южна Далмация.

Затова събрахме най-добрите съвети за пътуване за Вас, за да можете да събирате безценни спомени на ниска цена!

Уютни острови, плажове с камъчета и впечатляващите планини Биоково: регионът Далмация се простира като дълъг бряг на Адриатическо море в южната част на страната. В допълнение към далматинските острови ще откриете прекрасните градове Сплит, Задар, Шибеник и Дубровник.

  • Особено евтин, но много по-красив бряг, е Ривиера Макарска. Районът предлага хотелско настаняване и хранене в ресторанти на достъпни цени и е на фона на плаж и планини.
Почивката на къмпинг обикновено е по-евтина от престоя в хотел, и обещава да бъде близо до природата и оставя повече пари в касата за ваканционни преживявания. Хърватия е една от най-популярните туристически дестинации за феновете на къмпинга в Европа и ние препоръчваме специално Истрия през лятото. В сянката на морските борове и с изглед към тюркоазеното Адриатическо море можете наистина да се отпуснете. Плажовете имат свой собствен звук: цвърчещите цикади са също толкова част от Хърватия, колкото и традиционната хърватска кухня.

Недалеч от брега на Ровин, мистичен гигант се крие на дълбочина 40 метра. Останките на потъналия пътнически кораб Барон Гауч са топ дестинация за гмуркачи. Вграден на морското дъно, дългият 84 метра кораб служи като местообитание за множество растения и морски животни. Някогашният великолепен океански кораб на Имперския флот сега е известен също като австро-унгарския Титаник.

Никъде залезът не е толкова красив, колкото в Задар, поне така смяташе Алфред Хичкок. Задар в Далмация се счита за един от най-очарователните стари градове в Хърватия и впечатлява с културни свидетелства за своето римско минало. Средиземноморският климат осигурява идеални условия за пътуване през есенните месеци. Регионът е популярен сред гастрономите през цялата година, защото любовта към кухнята е много важна тук. Не пропускайте бузара, брюде или пека от калмари.

Само на два часа път с кола от Задар се намира най-големият и най-стар национален парк в страната: световноизвестните Плитвички езера. Впечатляващият природен спектакъл се намира в карстовия регион на централна Хърватия и се състои от тюркоазени езера, кристално чисти реки и безброй водопади, които минават през едноименния национален парк - място направо като от книга с картинки! Красотата на обекта на световното наследство на ЮНЕСКО е магическа.

  • Оттук и нашият съвет: най-добре е да посетите вълшебния природен спектакъл през есенните месеци и рано сутрин, за да се насладите на спокойствие на пейзажа.
Пътуването до тази балканска държава също си заслужава и през по-хладните месеци. Зимно пътуване до Хърватия означава пътуване далеч от тълпите. И ако не искате да бръкнете много в джоба си, можете да обявите ниския сезон за сезон на пътуванията - стига да не е по време на Коледа или Нова година.

Широка гама от термални бани Ви кани на уелнес почивка! Добре познатата хърватска сливовица и вкусни зимни ястия като рибена яхния или сарми осигуряват вътрешна топлина.
Прочетете актуалната информация за Хърватия от МВнР и също така условията във връзка с Covid-19.

Златният остров“ в залива Кварнер е не само най-големият остров в Хърватия, но определено и един от най-красивите. Това е един от най-слънчевите региони в Европа. Ето защо не е изненадващо, че семействата и особено любителите на слънцето се разхождат на Крък. Освен живописните си плажове, Крък има какво да предложи. Скрити заливи, крайбрежни туристически пътеки и мечтани села правят острова идеалната дестинация за пътуване, особено след като сте извън обичайните туристически пътеки тук. Най-доброто време за пътуване е между май и септември.

Разгледайте сталактитната пещера Бисеружка или идилични пешеходни маршрути през карстови пейзажи. Във Връбник не трябва да пропускате дегустация на вино, защото мястото е известно с отличните си продукти. Ако пътищата на връщане Ви изглеждат подозрителни, не е задължително виното да е по вина. С диаметър от 40 сантиметра Връбник крие една от най-тесните улици в света.

  • Внимание нощни птици: Истинско бижу в град Крък е Волсонис: в най-големия нощен клуб на острова можете да се забавлявате с музика на живо, коктейли и прясна пица в над 2000-годишни римски руини или да се насладите на няколко напитки в бара "Тайната градина" на покрива, между руините на средновековните градски стени.

Посолство на Република България в Република Хърватия
Адрес: 10 000 Zagreb, ulica „Vladimira Nazоra“ 39
Работно време:  от 8:30 до 16:30 часа
Тел.: +385 1 46 46 609; +385 1 46 46 631; 385 1 46 46 640
Факс: +385 1 46 46 625
Е-mail: Embassy.Zagreb@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/croatia

Консулска служба:
Адрес: 10 000 Zagreb, ulica „Vladimira Nazоra“ 39
Тел.: +385 1 46 46 609; +385 1 46 46 631; +385 1 46 46 640
Факс: +385 1 46 46 625


Телефон за спешни случаи в извънработно време: +385 984 69 808
Е-mail: Embassy.Zagreb@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/croatia

Застраховка при пътуване в чужбина, плаж с море и лодки

Моето пътуване БАЛАНС, КЛАСИК или ПРЕМИУМ

Застраховка с адекватни медицински покрития и висока степен на защита. Изберете между три пакета!

Застраховка при отмяна на пътуване, жена с раница в лодка

Моята отмяна на пътуване

Ако не можете да пътувате по непредвидими причини, разходите за анулация ще Ви бъдат възстановени.