Regaleira, Portugal
Алианц Травел  журнал

5 непознати туристически дестинации в Европа, които трябва да видите!

Съвети за пътуване: "insider tips"!

Те все още съществуват: онези ваканционни дестинации, за които почти никой не знае, и които поради това не са препълнени с туристи. А в същото време не са твърде далеч и чакат да бъдат открити от Вас!

Видели ли сте вече всичко в Европа? Представяме ви пет дестинации, които трябва да посетите!

Само на 40 минути с влак от Лисабон се намира приказният град Синтра. В продължение на векове Синтра е служила на португалското кралско семейство и на благородниците като планинско убежище, а днес е обект на световното наследство на ЮНЕСКО заради безбройните си замъци, дворци, крепости и имения.

Вероятно най-красивото и забележително от тези имения е Кинта де Регалейра - дворец Регалейра. В дизайна на имението все още могат да се видят символи, свързани с алхимията, кръстоносните походи, масонството, тамплиерите и християнството, които придават на мястото известна мистичност. Около двореца има огромен парк с множество различни водни съоръжения, като изкуствени езера с водопади, пещери и фонтани и дори стар аквариум, както и множество по-малки сгради и статуи.

В Ирландия живеят феи и гоблини, поне според ирландските народни приказки. Но ако отидете в Глендалоу, може би дори ще започнете да вярвате в тях. Това старо ирландско манастирско градче в дълбоката едноименна долина в планината Уиклоу ще ви очарова с особения си чар.

Разходката из долината е като разходка в приказна гора. Пътеката води до руините на старо ирландско селище с разрушени каменни сгради и гробище с типични келтски кръстове, покрай водопада Пуланас до двете големи езера, наречени "Горно езеро" и "Долно езеро", в края на долината. Пътят обратно е отчасти по павирани пътеки, които водят през блатист пейзаж. Разбира се, по пътя има и един или два ирландски пъба.

Само на час път с кола от Гармиш-Партенкирхен, планинската река Партнах се е врязала в камъка и е създала приказно ждрело. Със своите бурно ревящи водопади, беловодни басейни и бързеи река Партнахклам е една от забележителностите на Бавария и на Германските Алпи.

Това спиращо дъха място е подходящо за лесна и забавна разходка както през лятото, така и през зимата и е подходящо за семейства с деца. Но пейзажът извън дефилето също е великолепен, и от изхода на Партнахклам започват много други туристически маршрути.

Пясъчни дюни като в Сахара, но в Европа? Да, точно това можете да откриете на източния бряг на Полша, в Националния парк "Слоуински", близо до град Леба. Това е много необичайно място, което определено трябва да включите в списъка си за пътуване. Полша е страна с много разнообразен пейзаж. Освен красиви плажове, планини и езера, има дори скитащи пясъчни дюни. 

На мястото, където днес можете да се възхитите на дюните, някога е имало море. Морската вода се отдръпва поради климатичните промени и силните ветрове, което разкрива дюните. А дюните все още се движат! Всяка година те се придвижват на 3-12 метра. Районът се смята за четвъртата по големина подвижна пясъчна дюна в Европа. Между другото, пясъчни дюни се срещат и на други места в Европа, например в Дания.

Когато се разхождате из стария град на Дубровник, не можете да пропуснете внушителната крепост Ловриенац. За да стигнете до крепостта, първо трябва да изкачите много стъпала, тъй като градът в южната част на Хърватия е много хълмист. Но гледката към оранжевите покриви на стария град и тюркоазеното море на Адриатика определено ще Ви възнагради. Нашият съвет за пътуване: Особено си заслужава да наблюдавате залеза оттам!

Крепостта е построена някъде между 1018 и 1301 г., а каменните стени с изглед към морето са дебели до 12 метра, докато стените с изглед към стария град са с диаметър само 1 метър. Оттам можете да се отправите на обиколка на старите градски стени, които обграждат центъра на Дубровник.

Застраховка при пътуване в чужбина

Моето пътуване БАЛАНС, КЛАСИК или ПРЕМИУМ

Застраховка с адекватни медициндки покрития и висока степен на защита. Изберете между три пакета!

Застраховка при отмяна на пътуване

Моята отмяна на пътуване

Ако не можете да пътувате по непредвидими причини, разходите за анулация ще Ви бъдат възстановени.